Încă de mici am învăţat că prevenţia este mai importantă şi mai uşoară decât tratarea unei probleme.
Am auzit expresia aceasta în legătură cu multe subiecte din viaţa noastră, dar, cu siguranţă, în anumite domenii se potriveşte ca o mănuşă.
Ai grijă de tenul tău, eşti la curent cu cele mai noi tendinţe în materie de modă, ai grijă de felul în care arăţi în fiecare secundă! Dar ştii ce nu se va demoda niciodată? Grija pentru sănătate. Un zâmbet perfect, spre exemplu, nu poate fi niciodată obţinut fără o atenţie deosebită acordată sănătăţii.
Ce presupune această grijă pentru sănătate? Medicii stomatologi pot răspunde la unison la această întrebare – grija înseamnă în primul rând prevenţie! Dacă e să vorbim de sănătate, prevenţia presupune evitarea apariţiei afecţiunilor pe când tratamentul înseamnă tratarea afecţiunii apărute. Dar în legătură cu sănătatea, oamenii au abordări diferite.
Problemele dentare apar cu timpul şi sunt neglijate de mulţi dintre noi, iar vizita la stomatolog se face doar atunci când intervine durerea.
Ce simplu ar fi dacă am conştientiza (nu doar am afla) cât de simplu putem evita problemele în acest domeniu!
Dobândirea deprinderilor de autoîngrijire şi tratament, modificarea modului în care oamenii înţeleg şi apreciază intervenţiile medicului stomatolog nu se pot obţine decât prin introducerea unor programe susţinute de preventive care să se adreseze fiecăruia dintre noi dar şi unor întregi colectivităţi.
Datele statistice arată clar că afecţiunile stomatologice ocupă primul loc între toate îmbolnavirile organismului. Astfel găsim o prevalenţă a cariei dentare în rândul populaţiei de peste 90%; peste 60% din populaţie prezintă anomalii dento-maxilare şi peste 60% din populaţia de peste 35 de ani prezintă parodontopatii.
Aceste date sunt ameţitoare, ştiut fiind cât de uşor putem evita în realitate să ajungem la probleme de sănătate grave.
Este esenţial ca fiecare dintre noi să afle importanţa îngrijirii permanente a dinţilor, să cunoască simptomele afecţiunilor buco-dentare şi a modului în care acestea determină alte afecţiuni ale organismului.
Prin înţelegerea acestor informaţii în familie, la şcoală, iar mai târziu la vizitele la medicul stomatolog putem trece de la faza de “a afla despre”, la „a înţelege şi a conştientiza” cum putem preveni.